Half mei werden de zogenaamde “Wielemaatjes” losgelaten op het Zeeburgereiland, naar een ontwerp van architectenbureau AP+E en Waag als onderdeel van het Contemporary Commoning project. Momenteel zwerven de Wielemaatjes over het eiland en worden ze te pas en te onpas voor van alles gebruikt. Onderzoeker Socrates Schouten schreef over de Wielemaatjes in een tijdschrift dat binnenkort verschijnt:

“Een wielemaatje is een makkelijk verplaatsbaar object dat kan dienen als bankje, speelobject, stellage voor je planten – of alles wat je maar bedenkt. Met dit ontwerp willen we zoveel mogelijk aan de verbeelding van de bewoner overlaten. Wat is het precies? Van wie is het? Dat is onduidelijk. En dat is juist de bedoeling: kwaliteit en levendigheid in de stad ontstaan als er plekjes en dingen zijn die half ‘publiek’ zijn en half ‘van iemand’. Daarmee maken we overgangsgebieden tussen privé en gezamenlijkheid.

Van ons, de onderzoekers, mag er eigenlijk alles met de Wielemaatjes gebeuren. Het is een gift aan de buurt, waarvan we hopen dat er mooie dingen ontstaan. We moedigen mensen aan om het gebruik van de Wielemaatjes te delen – in beide betekenissen: dat de bewoners van Zeeburgereiland de Wielemaatjes zelf met elkaar delen, maar ook hopen we dat mensen hun gebruik van de Wielemaatjes willen vastleggen en ‘delen’ zoals je dat doet op sociale media. Laat ons zien hoe jij hem gebruikt! Gebruik daarvoor de hashtag #Wielemaatjes.”